Roofing Services

Rženi kruhki

Nameravala sem speči preprost ržen kruh, ki bi ga z marmelado jedla poleg pravkar pomolženega mleka. Ko po pa bili pečeni, so bili boljši od piškotov.

Pravkar zmleto domačo rženo moko sem zalila s kozjim kislim mlekom in svežim kozjim mlekom, premešala in v pokriti posodi pustila dva dni.

Zmes je malo narasla, postala rahla. 

Dodala sem košček kvasa, posula z dvema žličkama sladkorja za hrano kvasovk in polila z malo svežega mleka.

Ko je kvas pričel vzhajati, sem dodala pol žličke grobe Piranske soli in vse skupaj zmešala. Ker je bilo še preredko, sem med mešanjem dodajala črno pšenično moko tip 1100 mleto na mlinske kamne dokler nisem dobila primernega testa.

Malo je še počivalo. Razdelila sem na majhne dele, jih oblikovala v kroglice in polagala na s kokosovo mastjo namazan pekač.

Ko so dovolj vzhajali, sem jih dala v ogreto pečico štedilnika na drva, kjer so se pekli 45 minut pri 150 do 170 stopinjah Celzija.