Na njive ekološke kmetije Kapl je bil ta česen posajen jeseni 2000. Od takrat naprej izvajamo selekcijo najlepših glavic, ki jih jeseni zopet posadimo.
Naš česen ima zelo močan okus, saj:
- ga ne namakamo
- raste v vseh vremenskih pogojih
- ima energije štirih letnih časov
- ga ne gnojimo
- ga ne škropimo
- zastiramo ga z rastlinsko zastirko
- ne uporabljamo herbicidov in insekticidov pač pa ga samo plevemo in z rokami odstranjujemo rdeče lilijeve hrošče v vseh razvojnih stadijih
- sadimo ga z sadilno lopatko vsakega posebej
- do konca dozori na njivi
- vsakega posebej izkopljemo s ploščatimi vilami
- sušimo ga v senci na suhem
- shranjujemo ga v hladnem in suhem prostoru
- če zmrzne, ga ne premikamo
- vsa dela opravljamo v miru in z ljubeznijo
Pridelovanje česna
Česen sadimo v navadno vrtno zemljo, ki NI pognojena s svežim hlevskim gnojem.
Lega naj bo sončna saj za rast potrebuje veliko svetlobe.
Ker je to zimska sorta, ga sadimo od novembra do Božiča, da ne požene prezgodaj in bi ga sneg polomil. Spomladi posajen naredi le majhne glavice.
Med vrstami naj bo 30 cm prostora, v vrsti pa 15 cm.
Tik pred sajenjem glavice razdelimo na stroke. Majhne, bolne ali poškodovane porabimo v kuhinji, večje posadimo. Del stroka z nakazanimi koreninicami obrnemo navzdol in položimo v jamico v prsti.
Požene šele spomladi.
Ga ne okopujemo ampak samo plevemo, da ga ne poškodujemo. Vsaka ranica privlači česnovo muho. Rad ima rastlinsko zastirko. Pred napovedano vročino ga ne plevemo, da prezgodaj ne zaključi z rastjo.
Junija požene popke, ki jih porežemo, da naredi debelejše glavice.
Izkopljemo ga, ko se skoraj cel nadzemni del posuši.
Uporaba česna na kmetiji Kapl
Česnove popke, ki smo jih porezali junija, zamrznemo in uporabimo v juhah in prikuhah. Surove zmeljemo na mesoreznici, dodamo sol ali olje in uporabimo kot čemaž.
Stroke uporabljamo samo v surovem stanju na solati.
Manjšo količino drobno narezanega česna pomešanega med hrano dodajamo hišnim ljubljenčkom za preganjanje bolh. Kozam in ovcam za odstranjevanje črevesnih zajedalcev občasno dajemo majšo količino česna.